Djeca s poteškoćama u učenju

Česti komentari roditelja i okoline za djecu s poteškoćama u učenju su da je dijete “lijeno”, “nemarno”, treba ili “više učiti”. Ipak, istina ne može biti dalje od toga. Djeca s poteškoćama u učenju često su prosječne ili natprosječne inteligencije i za postizanje uspjeha  treba jedino prilagoditi metodu poučavanja i učenja.

Koja je razlika izmedu djece s poteškoćama u učenju i djece s poteškoćama u razvoju?

Bitno je znati razliku između djece s poteškoćama u učenju i djece s poteškoćama u razvoju. Djeci s poteškoćama u razvoju teškoće su se pojavile/bile prisutne od najranije dobi, dok prvoj skupini djece teškoće nastaju početkom formalnog obrazovanja.

Na što utječu poteškoće u učenju?

Poteškoće u učenju mogu utjecati na sposobnosti izvođenja matematičkih operacija, govora, pisanja ili društvenih vještina.  Također mogu utjecati na jedno ili više razvojnih područja. Djeca s određenim poteškoćama u jednom području mogu imati problema, dok u drugom području mogu pokazivati natprosječnu darovitost.

Poteškoće nisu izlječive niti nestaju s godinama. Međutim, razvojem obrazovnog sustava i boljom dijagnostikom djeci se može ponuditi način učenja koji im najbolje odgovara kroz koji u potpunosti uče prevladati svoje poteškoće.

Najčešće se ističu:

 • disleksija,
 • disgrafija,
 • diskalkulija,
 • poremećaj slušnog procesiranja,
 • poremećaji vidnog procesiranja
 • i poremećaj pažnje sa ili bez hiperaktivnosti (ADHD/ADD).

Djeca s poteškoćama koje prođu nedijagnosticirano često imaju nedopušteno i neprihvatljivo ponašanje. Objašnjenje toga je vrlo jednostavno – svatko ce radije biti zločest nego glup. Stoga je iznimno bitno posvetiti pažnju emocionalnom razvoju i motivaciji djeteta.

U našoj školi svako dijete s poteškoćama u učenju dobiva poučavanje na način na koji njemu najviše odgovara kako bi premostio svoje poteškoće i postigao najbolje rezultate. Na taj način dijete, osim što dobiva znanja ključna za odraslu dob, dobiva i samopouzdanje i potvrdu da nije glupo, lijeno ili nemarno.

Obratite nam se sa svakim pitanjem ili dilemom, prijedlogom i idejom i dođite na naš ogledni sat.

Kome je učenje engleskog jezika u našoj školi namijenjeno?

U našoj školi radimo s djecom s poteškoćama u učenju svih dobi. Uglavnom su to djeca u osnovnoj školi, ili zadnja godina vrtića jer se upravo u toj dobi poteškoće pojavljuju, tj. dijagnosticiraju. Ipak, ukoliko je vaše dijete i mlađe, no ne uklapa se u svoju vrtićku grupu, često je nemiran, ne prati radnje kao ostala djeca, zahtijeva više fizičke aktivnosti, ima kraću koncentraciju, ili je povučeno, ne voli komunikaciju s drugima, često se čini tužno ili depresivno, aktivnost engleskog jezika u našoj skoli je skrojena po mjeri vašeg djeteta i usmjerena i u terapeutski oblik poučavanja.

Kako učenje engleskog jezika u našoj školi izgleda?

Učenje i usvajanje stranog jezika bazira se na načinu na koji se usvajao i materinji jezik. Dakle, uči se kroz svakodnevne aktivnosti, igru i radnje. Sukladno djetetovu uzrastu, mogućnostima i individualnom načinu na koji svako dijete usvaja određene vještine i znanje. Ovisno o količini sati koju odaberete, dijete može imati preko 250 sati engleskog jezika godišnje. Cilj ove škole i naše metode je omogućiti učenje na način da dijete nije ni svjesno da dolazi na lekcije ili tečaj engleskog jezika, već dolazi na igru, aktivnosti i/ili razgovor koji je “slučajno” na engleskom jeziku. Radionice i lekcije mogu biti individualne, ili u grupi. U grupnom radu je maksimalno 4 učenika što omogućuje veliki prostor profesoru da se posveti svakome od njih i prilagodi poučavanje različitim načinima na koji pojedinci usvajaju određena znanja i vještine.

Kako izgleda jedna lekcija ili radionica?

Nakon prvotnog upoznavanja s djetetom, promatranja njegove slobodne igre ili najdražih aktivnosti, radi se individualan plan rada. Jednako vrijedi i za grupno učenje – svako dijete prvo se promatra kao individua, potom kao dio grupe i na temelju toga se kreira plan rada. Svo poučavanje provodi se kroz svakodnevne aktivnosti, situacije, igru, razgovor, radionice i aktivnosti. Tako će jedna “lekcija” engleskog jezika sadržavati:

 • eksperimente,
 • druga igranje igrica na računalu,
 • treća gledanje crtića/filma,
 • četvrta kuhanje,
 • peta istraživanje,
 • šesta razgovor i tako dalje.

Kod djece s poteškoćama u učenju, cilj svake aktivnosti, osim usvajanja engleskog jezika, biti će i podizanje djetetova samopouzdanja i razvijanje tehnika i vještina koje ce mu omoguciti brze i bolje napredovanje.

Koliko često ići na lekcije, radionice i aktivnosti?

Učestalost dolazaka ovisi, naravno, o vašim mogućnostima. Ono što je bitno je odabrati program koji će moći duže trajati osiguravajući na taj način kontinuitet izloženosti i engleskom jeziku i načinu rada. Uvijek je bolje započeti s jednom tjedno ukoliko ste sigurni kako ćete dijete zaista moći dovoditi jednom tjedno, pa povećati na više puta tjedno.

Kada će se vidjeti prvi rezultati?

Prvi rezultati ovisiti će o količini vaših dolazaka. Ukoliko dolazite jednom tjedno, prvi rezultati u obliku želje za dolaskom vidjeti će se nakon mjesec dana. Što se tiče usvajanja engleskog jezika, svako dijete će ga usvajati na svoj jedinstveni način. Nakon par mjeseci, moguće je vidjeti koliko je dijete napredovalo. U našoj školi ne bilježi se samo postignuti cilj, već koliko je dijete napredovalo u odnosu na znanje koje je imalo.

Koliko novaca moram izdvojiti za učenje engleskog jezika na ovakav način?

Cijena ovisi o količini sati koju izaberete i želite li individualne ili grupne lekcije, aktivnosti i radionice. Na našem cjeniku možete pronaći nekoliko različitih kombinacija, a ukoliko ni te kombinacije nisu baš ona prava za vas, kontaktirajte nas s vašom idejom i željom, skoro pa smo sigurni da je možemo ispuniti.

Što očekivati nakon tečaja?

Učenje engleskog jezika bazira se na cjeloživotnom učenju – samostalnom ili vođenom, no svakako cjeloživotnom. Ipak, koliko je točno engleskog jezika dijete usvojilo ovisiti će o svakom djetetu individualno. Ono sto će svako dijete usvojiti je ljubav prema učenju novih stvari, veću samopouzdanost, spoznaju da može biti uspješno i da može izvršavati svakodnevne aktivnosti i obveze bez stresa i sa vještinama koje posjeduje.

FAQ

Pronađite odgovore na neke od najčešće postavljanih pitanja i obratite nam se ukoliko imate dodatno pitanje, dilemu, prijedlog ili ideju.

Hoće li mu učenje engleskog jezika biti prenaporno?

Apsolutno ne.  Štovise, upravo će mu učenje na ovakav način, kroz razvojne aktivnosti i metodu prilagođenu apsolutno djetetovim potrebama, osobnosti i načinu na koji uči, postati “ispušni ventil” i hobij koji će obožavati. Osim samog znanja engleskog jezika, s djetetom se radi na emocinalnom razvoju i motivaciji djeteta, kao i na vještinama koje mu mogu pomoći i da u ostalim područjima premosti svoje poteškoće.

Što ako nakon par lekcija negoduje i više ne želi ići na tečaj engleskog jezika?

Na ovo pitanje najbolji odgovor dati ćete vi. Dobra ideja je koristiti nekoliko tehnika:

 • unaprijed se dogovoriti s djetetom koliko puta će doći na “lekcije” engleskog jezika i toga se držati. Nakon isteka dogovorenog roka, dijete odlučuje želi li nastaviti dalje ili ne.   
 • izbjegavati riječi poput “tečaj engleskog jezika” ili “lekcije engleskog jezika”. U nedostatku drugih riječi i mi ih ponekad rabimo ( i to zaista jest tečaj na kojem će vaše dijete naučiti engleski jezik), no u djetetovoj glavi takvi izrazi povezani su s dosadašnjim konvencionalnim obrascem poučavanja u kojem se često osjeća frustrirano, dosadno i neuspješno. Jednako tako, u našoj će školi zaista učiti engleski jezik ne samo na način sukladan s njegovom poteškoćom nego i na prirodan način kroz razvojne aktivnosti prilagođene godinama i drugim aktivnostima u kojima dijete najviše uživa. Tako će, na primjer, jedno dijete najbolje učiti boje na engleskom jeziku kroz crtanje, drugo kroz igru s dinosaurima, treće kroz pjesmu, četvrto kroz filozofsku raspravu, peto kroz trčanje i skakanje i tako dalje.
 • ne inzistirati da vam dijete pokaze svoj napredak ili negodovati na nedostatak istoga. Normalno da smo nestrpljivi u želji da vidimo što i koliko je naše dijete naučilo, no to ponekad moze izazvati suprotan efekt. Najbolje je pustiti da dijete samo počne koristiti engleske rijeci i pokazivati vam što i koliko je naucilo (a vjerujte,bude).

Kada ga upisati na drugi strani jezik?

Zbog najnovijih istraživanja i rezultata istih, potičemo istovremeno učenje nekoliko stranih jezika i kod djece s poteškoćama u učenju. Ipak, i ova odluka je na vama i vašem djetetu. Ukoliko škola stranih jezika ne nudi specijalizirani način rada s djecom s poteškoćama u učenju, bolje je izbjegavati još jedan tečaj jer će to samo dodatno opteretiti i isfrustrirati dijete. Ipak, ukoliko pronađete takvu školu ili privatne poduke, naš savjet bi bio da isprobate kako ide.

Kako izabrati školu stranih jezika prikladnu za vaše dijete?

Kod djece s poteškoćama u učenju najbitniji je individualni pristup i metoda poučavanja prilagođena njihovim potrebama i mogućnošću. Iako se često ističe kako je za dijete dobro da bude u razredu s konvencionalnim načinom predavanja i poučavanja, praksa je pokazala da je to dijete uglavnom frustrirano, nezadovoljno i nesretno, stoga izvannastavne aktivnosti (ili aktivnosti izvan vrtića ukoliko je dijete mlađe) svakako moraju biti drugačije od konvencionalne nastave. Djetetu s ADHD-om ili disleksijom, na primjer, dovoljno je izazovno 8 sati provesti u okruženju gdje je veliki naglasak na sjedenje i pisanje. Izvannastavna aktivnost dakle ne bi trebala sadržavati niti pisanje niti sjedenje, ili minimum navedenog. Ukoliko škola stranog jezika nema izričito napisan način i plan rada za svako individualno dijete s poteškoćom, bilo bi bolje izbjegavati ju.