Djeca s posebnim potrebama

Posebne potrebe djeteta su privremene ili trajne veće neravnoteže, zaostajanja ili ubrzanja u pojedinim aspektima razvoja ili razvoja u cjelini koja se kod djece različito izražavaju.

Prema Programskom usmjerenju, razlikujemo potencijalne posebne potrebe, prolazne posebne potrebe i trajne posebne potrebe.  

Kome je učenje engleskog jezika u našoj školi namijenjeno?

U našoj školi radimo s djecom s poteškoćama u razvoju sve dobi. U suradnji sa stručnim suradnicima i specijalistima iz ostalih srodnih područja tipa logopedije, rehabilitacije i psihologije kreiramo metodu i razvojne aktivnosti koje najviše odgovaraju individualnim potrebama djeteta. Poduka engleskog jezika u našem Centru usmjerena je u terapeutski oblik podučavanja, ali i inkluziju te socijaliziranje djeteta i njegovo prihvaćanje u grupi i društvu.

Kako učenje engleskog jezika  izgleda?

Učenje i usvajanje stranog jezika bazira se na načinu na koji se usvajao i materinji jezik. Dakle, uči se kroz svakodnevne aktivnosti, igru i radnje. Naravno, sukladno djetetovu uzrastu, mogućnostima i individualnom načinu na koji svako dijete usvaja određene vještine i znanje. Ovisno o količini sati koju odaberete, dijete može imati preko 250 sati engleskog jezika godišnje. Cilj ove škole i naše metode je omogućiti učenje na način da dijete nije ni svjesno da dolazi na lekcije ili tečaj engleskog jezika, već dolazi na igru, aktivnosti i/ili razgovor koji je “slučajno” na engleskom jeziku. Radionice i lekcije mogu biti individualne, ili u grupi. U grupnom radu je maksimalno 4 učenika što omogućuje veliki prostor profesoru da se posveti svakome od njih i prilagodi poučavanje različitim načinima na koji pojedinci usvajaju određena znanja i vještine.

Kako izgleda jedna lekcija ili radionica?

Nakon prvotnog upoznavanja s djetetom, promatranja njegove slobodne igre ili najdražih aktivnosti, radi se individualan plan rada. Jednako vrijedi i za grupno učenje – svako dijete prvo se promatra kao individua, potom kao dio grupe i na temelju toga se kreira plan rada. Svo poučavanje provodi se kroz svakodnevne aktivnosti, situacije, igru, razgovor, radionice i aktivnosti. Tako će jedna “lekcija” engleskog jezika sadržavati:

  • eksperimente,
  • druga igranje igrica na računalu,
  • treća gledanje crtića/filma,
  • četvrta kuhanje,
  • peta istraživanje,
  • šesta razgovor i tako dalje.

Kod djece s poteškoćama u razvoju, cilj svake aktivnosti, osim usvajanja engleskog jezika, biti će i podizanje djetetova samopouzdanja i razvijanje tehnika i vještina koje će mu omogućiti brže i bolje napredovanje.

Koliko često ići na lekcije?

Učestalost dolazaka ovisi, naravno, o vašim mogućnostima. Ono što je bitno je odabrati program koji će moći duže trajati osiguravajući na taj način kontinuitet izloženosti i engleskom jeziku i načinu rada. Uvijek je bolje započeti s jednom tjedno ukoliko ste sigurni kako ćete dijete zaista moći dovoditi jednom tjedno, pa povećati na više puta tjedno.

Kada će se vidjeti prvi rezultati?

Prvi rezultati ovisiti će o količini vaših dolazaka. Ukoliko dolazite jednom tjedno, prvi rezultati u obliku želje za dolaskom vidjeti će se nakon mjesec dana. Što se tiče usvajanja engleskog jezika, svako dijete će ga usvajati na svoj jedinstveni način. Nakon par mjeseci, moguće je vidjeti koliko je dijete napredovalo. U našoj školi ne bilježi se samo postignuti cilj, već koliko je dijete napredovalo u odnosu na znanje koje je imalo.

Koliko novaca moram izdvojiti za takav tečaj?

Cijena ovisi o količini sati koju izaberete i želite li individualne ili grupne lekcije, aktivnosti i radionice. Na našem cjeniku možete pronaći nekoliko različitih kombinacija, a ukoliko ni te kombinacije nisu baš ona prava za vas, kontaktirajte nas s vašom idejom i željom, skoro pa smo sigurni da je možemo ispuniti.

Što očekivati nakon tečaja?

Učenje engleskog jezika bazira se na cjeloživotnom učenju – samostalnom ili vođenom, no svakako cjeloživotnom. Ipak, koliko je točno engleskog jezika dijete usvojilo ovisiti će o svakom djetetu individualno. Ono sto će svako dijete usvojiti je ljubav prema učenju novih stvari, veću samopouzdanost, spoznaju da može biti uspješno i da može izvršavati svakodnevne aktivnosti i obveze bez stresa i sa vještinama koje posjeduje.

FAQ

Pronađite odgovore na neke od najčešće postavljanih pitanja i obratite nam se ukoliko imate dodatno pitanje, dilemu, prijedlog ili ideju.

Hoće li djetetu lekcije biti prenaporne?

Apsolutno ne.  Štovise, upravo će mu učenje na ovakav način, kroz razvojne aktivnosti i metodu prilagođenu apsolutno djetetovim potrebama, osobnosti i načinu na koji uči, postati “ispušni ventil” i hobij koji će obožavati. Osim samog znanja engleskog jezika, s djetetom se radi na emocinalnom razvoju i motivaciji djeteta, kao i na vještinama koje mu mogu pomoći i da u ostalim područjima premosti svoje poteškoće.

Što ako nakon par lekcija negoduje i više ne želi ići na tečaj engleskog jezika?

Na ovo pitanje najbolji odgovor dati ćete vi. Dobra ideja je koristiti nekoliko tehnika:

  • unaprijed se dogovoriti s djetetom koliko puta će doći na “lekcije” engleskog jezika i toga se držati. Nakon isteka dogovorenog roka, dijete odlučuje želi li nastaviti dalje ili ne.   
  • izbjegavati riječi poput “tečaj engleskog jezika” ili “lekcije engleskog jezika”. U nedostatku drugih riječi i mi ih ponekad rabimo ( i to zaista jest tečaj na kojem će vaše dijete naučiti engleski jezik), no u djetetovoj glavi takvi izrazi povezani su s dosadašnjim konvencionalnim obrascem poučavanja u kojem se često osjeća frustrirano, dosadno i neuspješno. Jednako tako, u našoj će školi zaista učiti engleski jezik ne samo na način sukladan s njegovom poteškoćom nego i na prirodan način kroz razvojne aktivnosti prilagođene godinama i drugim aktivnostima u kojima dijete najviše uživa. Tako će, na primjer, jedno dijete najbolje učiti boje na engleskom jeziku kroz crtanje, drugo kroz igru s dinosaurima, treće kroz pjesmu, četvrto kroz filozofsku raspravu, peto kroz trčanje i skakanje i tako dalje.
  • ne inzistirati da vam dijete pokaze svoj napredak ili negodovati na nedostatak istoga. Normalno da smo nestrpljivi u želji da vidimo što i koliko je naše dijete naučilo, no to ponekad moze izazvati suprotan efekt. Najbolje je pustiti da dijete samo počne koristiti engleske rijeci i pokazivati vam što i koliko je naucilo (a vjerujte,bude)

Kako izabrati školu stranih jezika prikladnu za vaše dijete?

Kod djece s poteškoćama u razvoju najbitniji je individualni pristup i metoda poučavanja prilagođena njihovim potrebama i mogućnošću. Iako se često ističe kako je za dijete dobro da bude u razredu s konvencionalnim načinom predavanja i poučavanja, praksa je pokazala da je to dijete uglavnom frustrirano, nezadovoljno i nesretno, stoga izvannastavne aktivnosti (ili aktivnosti izvan vrtića ukoliko je dijete mlađe) svakako moraju biti drugačije od konvencionalne nastave. Ukoliko škola stranog jezika nema izričito napisan način i plan rada za svako individualno dijete s poteškoćom, bilo bi bolje izbjegavati ju.