Jaslice

Prije svega, čestitamo!  Vaša beba savladala je osnovne vještine i nezaustavljivo je znatiželjna. Ovo je period u kojem djeca velikom brzinom rastu, razvijaju se i mijenjaju. Također, većina djece upravo u dobi od 12 mjeseci kreće u jaslice.

Ako vam je uvođenje ranog učenja engleskog jezika bio izazov u prvoj godini djetetova zivota, sada je pravi trenutak za učenje kroz razvojne aktivnosti. Samo neki od benefita dvojezičnosti su veća sposobnost prilagodbe, viši kvocijent inteligencije, bolji akademski uspjeh i više opcija u daljnjem obrazovanju. Mnoge jednojezične obitelji uključuju dvojezičan odgoj u svakodnevnicu svoga djeteta.

Naša metoda koristi upravo dvojezičan način učenja jezika – na isti način na koji će vaše dijete naučiti pričati hrvatski, naučit će pričati i strani jezik. Kroz igru, osjet opipa, mirisa i ostale stimulacije koje su mu potrebne, a prilagođene njegovu uzrastu.  Osim što će gugutati dva strana jezika, njegov mozak razvijati će se na jedan posve drugačiji način. Pružajući mu mogućnost učenja drugog jezika, tj. dva „materinja“ jezika, pružate mu mogućnost za bolji razvoj i ostalih kognitivnih sposobnosti.

Kome je rano učenje engleskog jezika namijenjeno?

Rano učenje engleskog jezika namijenjeno je svoj djeci od prve do treće godine. Metoda koju koristimo specijalizirana je za rano ucenje stranog jezika i u potpunosti prilagođena svakom pojedinom djetetu. U našoj školi engleski jezik uči se kroz razvojne aktivnosti koje uključuju razvoj motorike, itd itd. U ovoj dobi djeteta cilj je omogućiti učenje stranog jezika na nesvjestan način kroz koji dijete zapravo sudjeluje u igri i aktivnostima i “spontano” uči strani jezik.

Kako izgleda učenje engleskog jezika kroz razvojne aktivnosti?

I talk metoda preporučuje učenje stranog jezika kao drugog materinjeg, te je zbog toga ključan dolazak na  “lekcije” – radionice i aktivnosti. Zbog boljeg kontinuiteta i izloženosti stranom jeziku, preporučuje se dolazak minimalno tri puta tjedno, no i to je moguće prilagoditi mogućnostima.  Tečaj se dakle sastoji od skoro 200 sati – od rujna do lipnja, s mogućnošću i dolazaka tijekom srpnja i kolovoza po dogovoru. Aktivnosti kroz koje dijete usvaja jezik su zapravo svakodnevne aktivnosti u kojima sudjeluje i na hrvatskom jeziku:

  • oblačenje i skidanje odjeće,
  • postavljanje stola,
  • igranje s različitim vrstama igračaka,
  • eksperimenti prikladni uzrastu
  • čitanje knjiga i
  • ostale aktivnosti u kojima dijete uživa.

U našoj školi ranog učenja engleskog jezika postoji mogućnost individualnih i grupnih aktivnosti. Naš savjet bio bi za početak odabrati individualne radionice, uz jednu grupnu radionicu tjedno. Također, to ovisi o karakteru djeteta te ide li u jaslice ili ne. Taj detalj kao i ostale detalje dogovoriti ćete na inicijalnom razgovoru s našom ravnateljicom.

Grupne radionice imaju maksimalno četvero djece i benefite koje individualne radionice nemaju, no i to ovisi o karakteru djeteta. Ipak, i u grupnim aktivnostima, individualni pristup svakom pojedinacnom djetetu je zajamčen zbog broja djece u grupi.

Roditelj ili skrbnik nakon perioda prilagodbe dijete ostavlja samo, no ako dijete za to nije spremno, roditelj ima mogućnost ostati s njim za vrijeme cjelokupnog tečaja.  Ipak, preporučuje se postupno odvajanje; iako će nekoj djeci trebati duže, i ona će se na kraju prilagoditi i uživati.

Kako izgleda jedna lekcija kod ranog učenja engleskog jezika?

Naš školski sat traje između 50 i 60 minuta, ovisno o grupi i starosti djece. „Lekcija“ je organizirana na jedan prirodan način kroz koji se potiče razvoj ne samo govornog centra već i motorika.  „Uči“ se kroz tjelesnu aktivnost, senzorne vježbe, crtanje, čitanje i izvode se eksperimenti prikladni uzrastu grupe. Također, djeca imaju odvojeno vrijeme za vlastito istraživanje i promatranje, pa čak i predlaganje aktivnosti.

Koliko često ici na lekcije?

Iako smo ovo spomenuli do sada već par puta, I talk metoda najbolje funkcionira ako se provodi učestalo.  Preporuka je da, ako ste ikako u mogućnosti, dolazite na lekciju svaki dan ili minimalno tri puta tjedno. Naravno, nije li to opcija, najiskrenije Vam kažemo, bolje ista nego ništa. Neizostavni rezultati vidjeti će se i nakon lekcija jednom ili dva puta tjedno.

Sto očekivati nakon tečaja?

I talk metoda učenja engleskog jezika bazira se na cjeloživotnom učenju – samostalnom ili vodenom, no svakako cjeloživotnom. Tako da nakon tečaja možete očekivati nastavak učenja ☺ A sada za ozbiljno – rezultati će ovisiti o tome jeste li bili redoviti na lekcijama i koliko sati tjedno ste dolazili. Dolazite li više ili manje svaki tjedan minimalno tri ili dva puta, nakon prve školske godine, Vaše će dijete garantirano razumjeti sve što mu kažete jednostavnim jezikom i samostalno govoriti engleske riječi.

Koliko novaca moram izdvojiti za rano učenje engleskog jezika kroz razvojne aktivnosti?

Cijena, naravno, varira ovisno o količini sati koju izaberete i želite li lekcije privatno ili u grupi.  U I talk centru za engleski jezik vjerujemo u individualnost te u našem cjeniku možete pronaći nekoliko različitih kombinacija, a ako ni te kombinacije nisu baš ona prava za vas, kontaktirajte nas s vašom idejom i željom, skoro pa smo sigurni da je možemo ispuniti.

FAQ

Kada očekivati da će dijete reći svoju prvu englesku riječ?

Vrlo brzo moći ćete primijetiti da beba razumije sve što joj govorite na oba jezika, prateći jednostavne rečenice i radnje, a ovisno o bebi, prve riječi možete očekivati od 10og mjeseca do druge godine. Iako većina beba spada u neku zlatnu sredinu pa prve engleske riječi možete očekivati oko godine i pol .

Hoće li moj mališan miješati jezike?

Počne li biti izložen od prve godine, može se dogoditi lagano miješanje jezika, ili da se odluči određeni predmet govoriti samo na engleskom jeziku, no što je dijete starije, to je manja vjerojatnost miješanja jezika, barem u onom klasičnom smislu te rijeci.

Hoće li se uopće ičega sjećati?

Apsolutno.  Sve i ako u jednom trenutku odlučite kako vam dolazak na tečaj više ne odgovara, stvorili ste bazu za engleski jezik koja ostaje za cijeli život.  Nije dovoljno doći dva puta, no ako ste dolazili minimalno 6 mjeseci, rezultati će biti vidljivi u budućnosti u obliku boljeg prihvaćanja engleskog jezika i boljeg izgovora.

Hoće li mu lekcije biti prenaporne?

Tečaj i lekcije bebama nikako nisu naporne jer niti nisu lekcije. To je igra na engleskom jeziku, umjesto na hrvatskom. Naravno, bit će dana kada će vaš mališan biti više ili manje raspoložen, no to ovisi o mnogo drugih faktora karakterističnih za tu dob i jednostavno činjenice da ni mi nismo svaki puta jednako raspoloženi.