bebe tekst

Novorođencad od nula mjeseci do godine dana 

 

Što kaže neurologija i ostala područja specijalizirana za razvoj ljudskog mozga, procesa učenja i procesa učenja pričanja?

U zadnjih nekoliko godina neurolingvistička istraživanja stavila su naglasak na istraživanje o razvoju ljudskog mozga ako je izloženo dvama ili vise jezika od samoga rođenja, tj. kako se razvija dvo ili vise jezičan mozak te ta istraživanja povezuju s istraživanjima o samom procesu učenja pričanja.

I talk škola engleskog jezika

Upravo na tim saznanjima temelji se I talk škola engleskog jezika za djecu. Suprotno dosad uvriježenom mišljenju, idealno vrijeme za učiti strani jezik je zapravo od rođenja pa do treće godine života. ( Ne obeshrabrujemo starije učenike, već ohrabrujemo roditelje ☺ ). Mirne duše zaboravite dosad njegovani stav kako će dijete biti „preopterećeno“ pa samim time i nesretno ili frustrirano. Novorođenče uči koristiti ruke, noge, oci, okus, miris, zapravo sve sto mi uzimamo zdravo za gotovo novorođenče treba naučiti, i uči li na pravilan način, dijete nije frustrirano, već štoviše, jako zadovoljno.  Naravno, novorođene sve spomenuto, pa i materinji jezik uči kroz igru i promatranje okoline.

I talk metoda koristi upravo te tehnike – na isti način na koji će vase dijete naučiti pričati hrvatski, naučit će pričati i strani jezik. Kroz igru, osjet opipa, mirisa i ostale stimulacije koje su mu potrebne, a prilagođene njegovu uzrastu.  Osim sto će Vase dijete s godinu dana gugutati dva strana jezika, njegov mozak razvijat će se na jedan posve drugačiji način. Pružajući mu mogućnost učenja drugog jezika, tj. dva „materinja“ jezika, pružate mu mogućnost za bolji razvoj i ostalih kognitivnih sposobnosti.

I talk metoda učenja engleskog jezika za novorođenčad i djecu do treće godine starosti temelji se na učenje kroz:

Motoričke aktivnosti
Senzorne aktivnosti
Senzomotoričke aktivnosti
Didaktičke aktivnosti
Istraživačke i sociološko-emocionalne aktivnosti
Imitativne i simboličke aktivnosti
Kreativne aktivnosti
Kome je tečaj namijenjen?

Baby I talk tečaj namijenjen je tek rođenim bebama od nula mjeseci do prve godine i njihovim mamama ili tatama, bakama, djedovima ili bilo kojoj drugoj osobi za koju Vi tako odlučite. Bitno je da je to osoba bliska bebi, tj. osoba s kojom će novorođenče razvijati dugotrajni odnos  i ,naravno, da se ta osoba ne mijenja svaki puta.

Kako tečaj izgleda?

Posto I talk metoda preporučuje učenje stranog jezika kao drugog materinjeg, kljucan je dolazak na „lekcije“, sto vise to bolje. Upravo do prve godine života preporučuje se dolazak svaki dan ili minimalno tri puta tjedno, no i to je moguće prilagoditi  Vašim željama i mogućnostima. Tečaj se dakle sastoji od skoro 250 školskih sati – od rujna do lipnja, s mogućnošću i dolazaka tijekom srpnja i kolovoza po dogovoru. U jednoj je grupi između 4 i 5 beba koje ako su mlade od 6 mjeseci moraju biti u pratnji svojih roditelja, ili odabranog skrbnika ( tete čuvalice ili ostalih članova obitelji). Bebe od 6 mjeseci nadalje nakon perioda prilagodbe mogu biti same ako se na to odlučite i Vi i beba. Uzmite u obzir kako nisu sva djeca ista, i dok će neka beba odmah nakon prvog sata biti sasvim opuštena i moći ostati sama, nekoj drugoj bebi će trebati duže , ili uopće neće htjeti ostati sama.  Osim „lekcija“, u sklopu tečaja dobit ćete i upute i materijale kako bebi približiti strani jezik i u slučajevima u kojima ga Vi ne pričate s bebom.

Kako izgleda jedan školski sat?

Nas školski sat traje  između 40 i 60 minuta ovisno o grupi i starosti beba. „Lekcija“ je organizirana na jedan prirodan način kroz koji se potiče razvoj ne samo bebinog govornog centra, već i motorika. „Uči“ se kroz senzorne vježbe, pokazuju se boje, čitaju se knjige, provode se aktivnosti, kraće ili duže, ovisno o starosti beba, pije se, klopa, smije, igra i veseli. Također, bebe imaju odvojeno vrijeme za vlastito istraživanje i promatranje.

Koliko često ici na lekcije?

Iako smo ovo spomenuli do sada već par puta, I talk metoda najbolje funkcionira ako se provodi učestalo, posebice s djecom od nula mjeseci do prve godine. Do prve godine djetetova života stvarate bazu za jezik, jednako kao sto to spontano radite s hrvatskim jezikom. Preporuka je da, ako ste ikako u mogućnosti, dolazite na lekciju svaki dan ili minimalno tri puta tjedno. Naravno, nije li to opcija, najiskrenije Vam kažemo, bolje ista nego ništa. Neizostavni rezultati vidjet će se i nakon lekcija jednom ili dva puta tjedno.

Sto očekivati nakon tečaja?

I talk metoda učenja engleskog jezika bazira se na cjeloživotnom učenju engleskog jezika – samostalnom ili vodenom, no svakako cjeloživotnom. Tako da nakon tečaja možete očekivati nastavak učenja ☺ A sada za ozbiljno – rezultati će ovisiti o tome jesu li bebe bile redovite  na lekcijama i koliko sati tjedno su dolazile. Dolaze li vise ili manje svaki tjedan minimalno tri ili dva puta, nakon prve školske godine, vase će dijete garantirano razumjeti sve sto mu kazete jednostavnim jezikom i samostalno govoriti engleske rijeci.

Koliko novaca moram izdvojiti za takav tečaj?

Cijena, naravno, varira ovisno o količini sati koju izaberete i želite li lekcije privatno ili u grupi.  U I talk školi engleskog jezika za djecu i vjerujemo u individualnost te u našem cjeniku možete pronaći nekoliko različitih kombinacija, a ako ni te kombinacije nisu bas ona prava za vas, kontaktirajte nas s vašom idejom i željom, skoro pa smo sigurni da je možemo ispuniti.

Zašto izabrati Baby I talk tečaj?

Iako rano učenje stranog jezika osim očitoga ima i brojne druge benefite, tečaj mora provoditi stručna osoba s puno iskustva u području rada s bebama.  Stvara se baza ne samo za jezik, već i za odnos s okolinom, nepoznatim okruženjima, ljudima i samom procesu učenja. Baby I talk metoda nudi upravo to. Obratite nam se s povjerenjem za svako dodatno pitanje, informaciju i pojašnjenje i gledajte kako ćemo Vase malo bebilo pretvoriti u pravog poliglota.

FAO

Kada očekivati da će novorođenče reci svoju prvu englesku riječ?

Vrlo brzo moći ćete primijetiti da beba razumije sto joj govorite na oba jezika, prateći jednostavne rečenice i radnje, a ovisno o bebi, prve riječi možete očekivati od desetog mjeseca do druge godine. Iako većina beba spada u neku zlatnu sredinu pa prve engleske rijeci možete očekivati oko godine i pol.

Hoće li moja beba kasnije propričati ako je izložena dvama  jezicima?

Da, većina djece izložene dvama ili vise stranih jezika od rođenja propriča nešto kasnije nego djeca izložena jednom stranom jeziku. No,  dva su razloga zašto vas to ne treba zabrinjavati. Jedan, kada vase dijete propriča, obično odmah počinje koristiti rečenice ili dvije povezane rijeci na oba jezika. Dva, uvijek se kaže, iznimka potvrđuje pravilo ☺ a to zapravo znaci da su sva djeca jako individualna. Kroz naše osobno iskustvo možemo vam reci da smo radili s bebama koje su bile izložene samo jednom stranom jeziku i do skoro druge godine nisu pričale,  i s bebama koje su bile izložene dvama ili vise stranih jezika i počele pričati oko godine dana. Ono sto je najbitnije, ne morate se brinuti oko ovog pitanja – normalno da ako je izloženo dvama jezika, govornom centru treba duže da se „posloži“, no to nije godinama duže i kada se posloži, vi imate malog poliglota.

Hoće li beba miješati rijeci i jezike?

Da, vaša beba će definitivno miješati rijeci, i to sigurno do treće, četvrte godine, no to vam je i pokazatelj da radimo dobar posao  ☺ To je normalan proces u dvojezičnom ili višejezičnom učenju od rođenja. Ono sto vi možete, i trebate, raditi jest ne ispravljati ju, ne govoriti – „Ne tako, trebaš reci ovako“, nego se jednostavno prepustiti procesu i uživati u pokušajima vase bebe da savlada engleski i hrvatski jezik.

Hoće li se ičega sjećati?

Apsolutno.  Sve i ako u jednom trenutku odlučite kako vam dolazak na tečaj vise ne odgovara, stvorili ste bazu za engleski jezik koja ostaje za cijeli život.  Nije dovoljno doci dva puta, no ako ste dolazili minimalno 6 mjeseci, rezultati će biti vidljivi u budućnosti u obliku boljeg prihvaćanja engleskog jezika i boljeg izgovora.

Hoće li mu lekcije biti prenaporne?

Tečaj i lekcije bebama nikako nisu naporne jer niti nisu lekcije. To je igra na engleskom jeziku, umjesto na hrvatskom. Naravno, biti će dana kada će beba biti vise ili manje raspoložena, no to ovisi o mnogo drugih faktora karakterističnih za tu dob – spavanje po danu, spavanje po noći, zubići koji izlaze pa bole, razne virozice, temperature i ostale sitne „nedaće“ karakteristične za bebe u ovom periodu.

Kada ga upisati na drugi strani jezik?

Na ovo pitanje najbolji odgovor dati ćete vi; kada se i vi i beba osjećate spremni.  Ipak, istražite i napustite staro uvriježeno mišljenje kako je to za dijete prenaporno, ili čak štoviše, štetno.

Dijete od prve  do treće godine

Prije svega, čestitamo! Vasa mala beba  je izrasla u pravog malog čovjeka i oni prvi mjeseci stresa i prilagodbe su prošli i Vi imate prekrasno malo bice u većoj ili manjoj mjeri znatiželjno.  Prirodno organizirana lekcija engleskog jezika upravo je ono sto bi Vas mali istraživač dočekao s velikim oduševljenjem.

Sto kaže znanost?

U zadnjih nekoliko godina neurolingvistička istraživanja stavljaju naglasak na istraživanje o razvoju ljudskog mozga ako je izloženo dvama ili vise jezika od samoga rođenja, tj. kako se razvija dvo ili vise jezičan mozak te ta istraživanja povezuju s istraživanjima o samom procesu učenja pričanja.

Upravo na tim saznanjima bazira se I talk centar za engleski jezik. Suprotno dosad uvriježenom mišljenju, idealno vrijeme za učiti strani jezik je zapravo od rođenja pa do treće godine života. ( Ne obeshrabrujemo starije učenike, već ohrabrujemo roditelje ☺ ). Mirne duše zaboravite dosad njegovani stav kako će dijete biti „preopterećeno“ pa samim time i nesretno ili frustrirano.

I talk metoda koristi upravo te tehnike – na isti način na koji će vase dijete naučiti pričati hrvatski, naučit će pričati i strani jezik. Kroz igru, osjet opipa, mirisa i ostale stimulacije koje su mu potrebne, a prilagođene njegovu uzrastu.  Osim sto će Vase dijete gugutati dva strana jezika, njegov mozak razvijati će se na jedan posve drugačiji način. Pružajući mu mogućnost učenja drugog jezika, tj. dva „materinja“ jezika, pružate mu mogućnost za bolji razvoj i ostalih kognitivnih sposobnosti.

Kome je tečaj namijenjen?

I talk tečaj namijenjen je svim malim bicima od prve do treće godine.  Vas mališan ima visak energije, i ne znate gdje ga usmjeriti? Pošaljite ga k nama! Vasa klinceza voli promatrati i zanimaju ju novi podražaji? S povjerenjem je pošaljite na Toddler I talk tečaj i proširite njezin svijet!

Kako tečaj izgleda?

I talk metoda preporučuje učenje stranog jezika kao drugog materinjeg, te je zbog toga kljucan dolazak na „lekcije“, sto vise to bolje. Zbog boljeg kontinuiteta i izloženosti stranom jeziku, preporučuje se dolazak minimalno tri puta tjedno, no i to je moguće prilagoditi vašim željama i mogućnostima. Tečaj se dakle sastoji od skoro 200 školskih sati – od rujna do lipnja, s mogućnošću i dolazaka tijekom srpnja i kolovoza po dogovoru. U jednoj je grupi između 4 i 5 djece, te je individualni pristup svakom pojedinačnom djetetu zajamčen. Roditelj ili skrbnik nakon perioda prilagodbe dijete ostavlja samo, no ako dijete za to nije spremno, roditelj ima mogućnost ostati s njim za vrijeme cjelokupnog tečaja.  Ipak, preporučuje se postupno odvajanje; iako će nekoj djeci trebati duže, i ona će se na kraju prilagoditi, priviknuti i uživati.

Kako izgleda jedan školski sat?

Nas školski sat traje između 50 i 60 minuta, ovisno o grupi i starosti djece. „Lekcija“ je organizirana na jedan prirodan način kroz koji se potiče razvoj ne samo govornog centra već i motorika.  „Uči“ se kroz tjelesnu aktivnost, senzorne vježbe, crtanje, čitanje i izvode se eksperimenti prikladni uzrastu grupe. Također, djeca imaju odvojeno vrijeme za vlastito istraživanje i promatranje, pa čak i predlaganje aktivnosti.

Koliko često ici na lekcije?

Iako smo ovo spomenuli do sada već par puta, I talk metoda najbolje funkcionira ako se provodi učestalo.  Preporuka je da, ako ste ikako u mogućnosti, dolazite na lekciju svaki dan ili minimalno tri puta tjedno. Naravno, nije li to opcija, najiskrenije Vam kažemo, bolje ista nego ništa. Neizostavni rezultati vidjeti će se i nakon lekcija jednom ili dva puta tjedno.

Sto očekivati nakon tečaja?

I talk metoda učenja engleskog jezika bazira se na cjeloživotnom učenju – samostalnom ili vodenom, no svakako cjeloživotnom. Tako da nakon tečaja možete očekivati nastavak učenja ☺ A sada za ozbiljno – rezultati će ovisiti o tome jeste li bili redoviti na lekcijama i koliko sati tjedno ste dolazili. Dolazite li vise ili manje svaki tjedan minimalno tri ili dva puta, nakon prve školske godine, Vase će dijete garantirano razumjeti sve sto mu kazete jednostavnim jezikom i samostalno govoriti engleske rijeci.

Koliko novaca moram izdvojiti za takav tečaj?

Cijena, naravno, varira ovisno o količini sati koju izaberete i želite li lekcije privatno ili u grupi.  U I talk centru za engleski jezik vjerujemo u individualnost te u našem cjeniku možete pronaći nekoliko različitih kombinacija, a ako ni te kombinacije nisu bas ona prava za vas, kontaktirajte nas s vašom idejom i željom, skoro pa smo sigurni da je možemo ispuniti.

Zašto izabrati Toddler I talk tečaj?

FAO

Kada očekivati da će dijete reci svoju prvu englesku riječ?

Vrlo brzo moći ćete primijetiti da beba razumije sve sto joj govorite na oba jezika, prateći jednostavne rečenice i radnje, a ovisno o bebi, prve rijeci možete očekivati od 10og mjeseca do druge godine. Iako većina beba spada u neku zlatnu sredinu pa prve engleske rijeci možete očekivati oko godine i pol .

Hoće li moj mališan miješati jezike?

Počne li biti izložen od prve godine, može se dogoditi lagano miješanje jezika, ili da se odluci određeni predmet govoriti samo na engleskom jeziku, no sto je dijete starije, to je manja vjerojatnost miješanja jezika, barem u onom klasičnom smislu te rijeci.

Hoće li se uopće ičega sjećati?

Apsolutno.  Sve i ako u jednom trenutku odlučite kako vam dolazak na tečaj vise ne odgovara, stvorili ste bazu za engleski jezik koja ostaje za cijeli život.  Nije dovoljno doci dva puta, no ako ste dolazili minimalno 6 mjeseci, rezultati će biti vidljivi u budućnosti u obliku boljeg prihvaćanja engleskog jezika i boljeg izgovora.

Hoće li mu lekcije biti prenaporne?

Tečaj i lekcije bebama nikako nisu naporne jer niti nisu lekcije. To je igra na engleskom jeziku, umjesto na hrvatskom. Naravno, bit će dana kada će vaš mališan biti više ili manje raspoložen,, no to ovisi o mnogo drugih faktora karakterističnih za tu dob i jednostavno činjenice da ni mi nismo svaki puta jednako raspoloženi.