Edukacija – Kako odgajati dijete s ADHD-om (i pridruženim poteškoćama)?

Kako odgajati dijete s ADHD-om (i pridruženim poteškoćama)?

Odgoj djece zna biti izazovan i kada se radi o neurotipičnoj djeci, a kada se radi o djeci s ADHD-om, priča se dodatno komplicira. Puno je savjeta, metoda i knjiga i lako se izgubiti u svemu tome – pogotovo kada roditelj ne razumije potrebe djeteta, i koji pristup koristiti u svakodnevici. 

Krenite s nama na malu školu odgoja djece koja će vam pomoći

 • kako razumjeti svoje dijete,
 • djetetove potrebe,
 • svoje osobne granice kao roditelja i individualaca,
 • svoje potrebe kao roditelja i individualaca i
 • napraviti ravnotežu tih potreba.

 

Rezultat je mirnije obiteljsko okruženje, manje stresa, bolja produktivnost i uspješnost djece (i roditelja) u svakodnevnim okolnostima i unutar školskog okruženja. 

Trajanje edukacije

Edukacija traje 26 sati raspodijeljenih kroz 4 mjeseca (2 sata tjedno). Unutar edukacije osiguran je individualni pristup za svaku obitelj, interaktivne radionice, praćenje implementiranih metoda odgoja i praćenje napretka i rezultata.

Sadržaj

Kroz 26 sati raditi ćemo na:

 • Što je ADHD? 

Većina (posebice roditelji s djecom s ADHD-om) znaju što je ADHD; no unutar ove edukacije ćemo kopati dublje. Što se skriva iza hiperaktivnosti? Što se zbiva u “sanjarskom” umu? Kako funkcionira zaboravnost? Koji simptomi ADHD-a ostaju cijeli život, koji se smanjuju – i što znači smanjivanje simptoma? Kako “izgleda” odrasla osoba s ADHD-om? Kako pristupiti ADHD mozgu kako bismo usmjerili i naglasili dobre stvari? Kako napraviti ravnotežu? Na ova, i ostala pitanja pronaći ćemo odgovor – ne samo teorijski, nego i iskustveno.

 •  Što je neurorazličitost? 

Neurorazličitost je termin nastao još osamdesetih i pao u zaborav do unatrag posljednjih 10ak godina. Zašto je koncept neurorazličitosti bitan za ADHD? Što znači “neurorazličitost”? Zašto je bitno odgajati dijete kroz prizmu neurorazličitosti? Zašto je koncept neurorazličitosti uspješan model za uspješnu odraslu osobu s ADHD-om?

 • Emocije i ADHD

Premalo spominjan “simptom”, no jako bitan za ovu neurorazličitost – kako djeca s ADHD-om procesuiraju emocije? Kada i kako dostižu emocionalnu zrelost? Kako izgleda emocionalna zrelost kod djece s ADHD-om? Kako pomoći djeci pri procesuiranju emocija? Zašto se čini kako djeca s ADHD-om imaju burnije, snažnije emotivne reakcije, i kako se nositi s njima? Kako dijete naučiti samoregulaciju?

 • Disciplina i ADHD 

Upravo je disciplina najčešći kamen spoticanja kod ADHD-a; i upravo je to jedna od prvih rečenica kojom i roditelji i nastavnici često opisuju dijete s ADHD-om – “Nije ono zločesto, ALI…” Zašto je disciplina problem? Je li disciplina problem kod sve djece s ADHD-om? Kako efikasno provoditi i uvoditi pravila? Što se krije iza dječjeg otpora? Kako reducirati otpor ne gubeći pritom energiju?

 • Obiteljsko okruženje

Kako organizirati obiteljsku dinamiku bez iscrpljivanja pojedinih članova obitelji? Zašto dolazi do iscrpljivanja? Zašto dolazi do narušene obiteljske dinamike? Kako organizirati svakodnevicu i smanjiti stres?

 • Školsko okruženje 

Kako smanjiti stres u školi? Kako djetetu objasniti pojedina pravila? Kako povećati produktivnost izvršavanja školskih obveza? Kako potaknuti samostalnost? Kako otkriti na koji način dijete najbolje uči? Unutar ovog modula ćemo također proći kroz pravilnik formalnih obrazovnih ustanova i upoznati se detaljno s vašim i djetetovim pravima.

 • Hiperaktivnost

Hiperaktivnost je najčešće spominjan simptom – kada i nije prisutna fizička hiperaktivnost, prisutna je “umna hiperaktivnost”. Što to znači? I ovdje ćemo zagrepsti dublje i otkriti kako usmjeriti hiperaktivnost, istražiti pozitivne aspekte hiperaktivnosti i doći do metoda koje se mogu ponuditi djetetu za samoregulaciju.

 • Impulzivnost

Također jedan od najčešće spominjanih simptoma. Može li impulzivnost biti i prednost? Kako dijete naučiti samoregulaciji? Kako impulzivnost usmjeriti u pozitivno?

 • Zaboravnost/nedostatak fokusa i koncentracije

Treći najčešće spominjan simptom. Što se krije iza nedostatka fokusa? Kako razumjeti nedostatak fokusa? Kako u djeci probuditi potrebu da se fokusiraju na nešto što im je dosadno? Što je zaboravnost kod ADHD-a? Kako ju usmjeriti u pozitivno?

 • Hiperfokus

Jedna od karakteristika djece s ADHD-om. Što je hiperfokus, ako ga promatramo dublje? Zašto je bitno poticati hiperfokus? Kako ga poticati na produktivan način? Kakve rezultate u odrasloj dobi poticanje hiperfokusa može imati?

 • Interaktivne radionice

Kroz ove radionice svaki roditelj biti će “stavljen u kožu” svoga djeteta. Kakav je to osjećaj biti drugačiji? Kakav je to osjećaj kada nas većina ne razumije? Kakav je to osjećaj kada su naše instinktivne reakcije pogrešne? Kakav je osjećaj kada je samoregulacija naprosto teška? Kakav je osjećaj proces samospoznaje? Kakav je osjećaj raditi na sebi?

 • Osobne granice roditelja 

Koje su naše osobne granice kao roditelja i individualaca? Jesmo li postavili osobne granice na ispravan način? Nosimo li obrasce unutar nas zbog vlastitog obiteljskog odgoja/okoline? Znamo li na siguran i empatičan način zadovoljiti vlastite potrebe? Osjećamo li da su naše osobne potrebe zadovoljene unutar obiteljske dinamike? Kako zadovoljiti naše potrebe? Ovaj dio edukacije baviti će se prvenstveno vama – roditeljima, i kako zadovoljiti vlastite potrebe na siguran, empatičan i jednostavan način.

 • Konkretne metode i pristupi 

Koji pristup koristiti kod svakog pojedinog djeteta? Svako dijete, i svaka obitelj su različiti – isti ADHD je kod različite djece različiti. Ono što funkcionira našem susjedu, neće funkcionirati nama. Unutar ovog modula baviti ćemo se različitim pristupama individualiziranim za potrebe baš vaše obitelji.

 • Preporuka materijala i vodećih stručnjaka

Koju literaturu čitati? Koje stručnjake pratiti? Kako se snaći u moru informacija? Unutar ovog dijela baviti ćemo se odgovorima na ta pitanja, ali i načinom na koji zapravo istraživati, učiti i čitati o ADHD-u.

 • Preporuka terapija, tretmana i oblika podrške

Koje tretmane i oblike podrške izabrati? Kako pružiti podršku unutar sredine koja ne nudi isto?

 • Predavanja vodećih stručnjaka

Kroz cijeli period edukacije imati ćemo 3 predavanja vodećih stručnjaka na tri izabrane teme.

Koliko?

Cijena cjelokupne edukacije iznosi 550,00kn. Sav materijal je uključen u cijenu.

Kada započinje edukacija?

Edukacija započinje u tjednu  16.11.-22.11. Svaki tjedan imati ćemo blok sat edukacije u trajanju od 2 sata. Točan dan održavanja tih 2 sata dogovaramo zajednički, po principu koji dan dobije najviše glasova. Svaki termin edukacije biti će prilagođen radnom vremenu i obiteljskim obvezama roditelja i predavača.

Gdje?

Edukacija se održava online, preko Zoom aplikacije.

Kako se prijaviti?

Broj mjesta je ograničen, a prijave su u tijeku putem sljedećeg linka: https://forms.gle/WJBimRw67uncopgQ9 . 

Stojimo na raspolaganju za sva dodatna pitanja na broj telefona 095 829 1815 ili putem elektroničke pošte centarengleskogjezika@gmail.com.

Veselimo se našem zajedničkom putovanju u otkrivanju punih potencijala naše djece, i nas samih!