Metoda učenja engleskog jezika

Engleski za djecu je skola engleskog jezika specijalizirana za nekoliko odabranih skupina te je i metoda poucavanja stranog jezika prilagodena iskljucivo potrebama tih skupina.

Glavna ideja metode je ucenje engleskog jezika kao drugog materinjeg jezika i uzivanje u benefitima dvojezicnosti. Ta ideja prilagodava se, nadograduje i mijenja unutar metode ovisno o potrebi i godinama svakog djeteta pojedinacno. Poucavanje i radionice se provode kroz razvojne aktivnosti kroz koje novorođencad i jaslicka dob nesvjesno uce, kao sto nesvjesno uce i materinji jezik. Kod starije djece i djece s poteskocama u ucenju, razvoju i posebnim potrebama razvojne aktivnosti koriste se kao sredstvo koje im nudi individualizirani proces ucenja istovremeno ih pripremajući na odraslu dob. 

Što znaci ucenje engleskog jezika kao drugog materinjeg jezika?

Situacijsko ucenje stavlja djecu i mlade osobe u konkretnu situaciju kroz koju uce vokabular, pravopis i gramatiku. Ta situacija je, naravno, prilagodena iskljucivo njihovim potrebama i godinama, no ne iskljucuje ostali vokabular, vec naprotiv, na taj nacin dijete usvaja vise i gramatike i vokabulara.

Individualno ucenje ne znaci samo da ce sadrzaj biti prilagoden djeci , vec i sam nacin predavanja. Ne ucimo svi na jednak nacin, i upravo je to jedan od glavnih kamena spoticanja u procesu ucenja i odnosu profesor-ucenik. U I talk skoli engleskog jezika mi ne upoznajemo samo potrebe sto se tice jezika, vec i nacin na koji dijete najbrze uci pomazuci mu da u kracem roku postigne vise.

Ucenje stranog jezika na nacin na koji se ucio materinji jezik jedini je toliko temeljit i prirodan nacin savladavanja stranog jezika. Razmislite li o samom procesu ucenja materinjeg jezika, a svi ga uzimamo zdravo za gotovo, niti mi kao roditelji, niti okolina ne izvodi „cuda“ kako bi beba propricala. Naravno, koristimo razne tehnike i metode – poput pricanja prica, citanja knjiga, beskrajnog ponavljanja fraza, recenica i rijeci. No to nam dolazi spontano i kroz svakodnevnicu. Kako dijete raste, tako ga izlazemo i crticima, kratkim prikladnim dokumentarcima i ostalim medijima preko kojih dijete takoder usvaja jezik. Upravo te metode, uzimajuci u obzir karakter djeteta, i mi koristimo u procesu učenja koji pružamo.

Cijeli proces poučavanja i pristupa studentima provodi se pod dirigentskom palicom naše ravnateljice i profesorice Anamarije Ružak.

Moze li ta metoda ucenja engleskog jezika funkcionirati na starijoj djeci?

Da, moze funkcionirati jer nam je svima prirodno uciti jezik na nacin na koji smo naucili materinji, i puno godina nam kasnije treba da usvojimo neki drugi jezik do razine materinjeg. Jedan od razloga za to je upravo nacin ucenja. I talk metoda prilagodit ce se i godinama i karakteru i potrebama vaseg djeteta i kroz posve personalizirani pristup planirati lekcije, bilo u grupi, bilo individualno.

Koja je razlika izmedu naše metode ucenja engleskog jezika i ostalih metoda?

Glavna razlika je sam način poučavanja i proces učenja. Osim na samo poučavanje engleskog jezika, mi stavljamo naglasak i na sociološko emotivni razvoj djeteta. Što je dijete mlađe, bitnije je postaviti dobre temelje za proces učenja i odnosa s okolinom. To se može jedino kroz apsolutno individualizirani pristup i kroz najnovije tehnike u metodama koje se koriste. Ukoliko je dijete starije i već ima postavljen obrazac učenja, mi ga nadograđujemo. Također, puno puta dogodi se da starije dijete odbija ili ne želi učiti strani jezik, ili nešto treće. To se uglavnom događa zbog krivo postavljenih temeljnih obrazaca. U tom slučaju, ono što mi radimo jest razbijanje starih obrazaca učenja u kojima je dijete naučilo da je učenje nešto dosadno, naporno, zamorno, repetitivno i postavljamo nove u kojima se uči na njima prikladan način – kroz igru i njima srodne teme.

Koliko vremena treba za savladavanje osnova engleskog jezika koristeci našu metodu?

Za kvalitetne rezultate u bilo kojem životnom području, potrebno je vrijeme. Prve rezultate moći ćete vidjeti već nakon mjesec dana, no to ovisi o djetetu i karakteru djeteta. Ono što bismo vam savjetovali jest koncentrirati se na proces, a ne rezultate prvu godinu. U našoj školi engleskog jezika ne uči se samo jezik već se zaista stvaraju temelji za daljnje učenje – zbog naše specifične situacije u kojoj radimo i s bebama od 4 ili 6 mjeseci. Dijete od 6 mjeseci propričati će engleski možda i tek s 2, 3 godina, no razumijeti će ga puno prije. U međuvremenu obratite pažnju na sljedeće stvari – voli li vaše dijete dolaziti na lekcije? Pokazuje li interes za pjesme na stranom jeziku? Iritira li ga kada vi pjevate ili pričate na nekom drugom jeziku osim hrvatskoga? To će biti bolji pokazatelji kako napreduje u učenju i radi li se to na ispravan način. Što se tiče starije djece, mnoga od njih ne žele pričati čak i kada već znaju slagati cijele rečenice ili razumiju cijeli kontekst. Osim samoga učenja, i u ovom slučaju mi se bavimo implementiranjem samopouzdanja, razbijanjem loših obrazaca učenja i poticanjem stvaranja dobrih. Ono što vi trebate napraviti je dati djetetu bilo koje dobi vremena da samo pokaže kada je spremno za komunikaciju na stranom jeziku. Čak se i mnogi odrasli dan danas srame pričati engleski jezik u javnosti, iako ga možda sasvim solidno znaju.

Koji je pristup poucavanja kod djece koja izricito ne zele uciti strani jezik?

Postoje mnogi mališani koji jednostavno kategorički odbijaju i samu pomisao učenja stranog jezika. No u I talk školi engleskog jezika i za to imamo rješenje. Mi uvijek volimo istaknuti kako nije krivo dijete, već obrazovni sustav i sistem koji je u Hrvatskoj uvelike zastario. Ono što mi radimo jest razbijanje krivih obrazaca koji su se u djetetu formirali i postavljanje novih u kojima je učenje dio igre, proces koji poštuje djetetovu osobnost, individualnost, potrebe i želje. Također je apsolutno prilagođen način na koje to dijete uči te se samim time dijete počinje osjećati kao pobjednik. Krajnji cilj je ne samo naučiti engleski jezik, već probuditi želju za učenjem i samoostvarenjem u cjelini.

Koji je pristup poucavanja kod djece s poteškoćama u učenju?

Još jedna od posebnosti naše metode je pristupačnost djeci s poteškoćama u učenju. To uključuje cijeli spektar od disleksije do lakšeg (ili težeg) ADHD-a i početnog spektra autizma.
Također, neki od naših najboljih studenata imali su Downov sindrom i s lakoćom i srećom usvajali engleski jezik. Na inicijalnom sastanku ćete saznati sve mogućnosti i opcije, te kako na pravilan i jednostavan način poučavati dijete s Downovim sindromom.

Djeca s disleksijom ponekad imaju veću mogućnost razumijevanja i usvajanja, no obrazovni sustav i način učenja jednostavno im nije prilagođen. Ono što im je prilagođeno je naš pristup i naša metoda. Dogovorite inicijalni sastanak s našom ravnateljicom Anamariom i saznajte kako i na koji način olakšati proces učenja djetetu s disleksijom.

Za djecu s nekim tipovima autizma, učenje stranog jezika može biti iznimno stresan proces i bolje ga je izbjegavati, no postoje tipovi unutar spektra i pojedinci koji sjajno reagiraju i apsolutno može postati jedan od moćnih saveznika u socijalizaciji, integraciji u društvo i kao samo sredstvo smirivanja za dijete. Zbog specifičnosti svakog djeteta i svake situacije, potrebno je dogovoriti razgovor s našom ravnateljicom Anamariom gdje ćete proći sve pojedinosti.

Ono što bismo vam mi savjetovali jest definitivno razmatranje uključivanja vašeg djeteta na aktivnost poput ove. Naša metoda i naša profesorica i ravnateljica ima mnogo iskustva u suradnji s djecom s poteškoćama u razvoju i učenju.

Saznajte više

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.