Od rođenja do prve godine

Posljednjih nekoliko godina rano učenje stranog jezika postalo je jedna od najpopularnijih aktivnosti za novorođenčad i djecu jasličke i vrtićke dobi. Razlog tomu su mnogobrojna istraživanja koja su dokazala iznimne benefite dvojezičnog odgoja djece. E sada, poprilično je teško odgojiti dvojezično dijete ukoliko oba roditelja imaju isti materinji jezik i ukoliko živite u kulturno homogenoj sredini, što je uglavnom slučaj u Hrvatskoj. Ipak, ono što možete učiti kako bi i vaše dijete uživalo u benefitima dvoježičnosti je uvesti ranu i kontinuiranu izloženost stranom jeziku. Rani početak je škola specijalizirana za uvođenje drugog stranog jezika upravo u prvim mjesecima djetetova života i kroz razvojne aktivnosti.

Rano učenje engleskog jezika kao razvojna aktivnost  za djecu

Suprotno dosad uvriježenom mišljenju, idealno vrijeme za učiti strani jezik je zapravo od rođenja pa do treće godine života. ( Ne obeshrabrujemo starije učenike, već ohrabrujemo roditelje ☺ ). Mirne duše zaboravite dosad njegovani stav kako će dijete biti „preopterećeno“ pa samim time i nesretno ili frustrirano. Novorođenče uči koristiti ruke, noge, oci, okus, miris, zapravo sve sto mi uzimamo zdravo za gotovo novorođenče treba naučiti, i uči li na pravilan način, dijete nije frustrirano, već štoviše, jako zadovoljno.  Naravno, novorođene sve spomenuto, pa i materinji jezik uči kroz igru i promatranje okoline.

U Centru koristimo upravo te tehnike – na isti način na koji će vase dijete naučiti pričati hrvatski, naučit će pričati i strani jezik. Kroz igru, osjet opipa, mirisa i ostale stimulacije koje su mu potrebne, a prilagođene njegovu uzrastu.  Osim sto će Vase dijete s godinu dana gugutati dva strana jezika, njegov mozak razvijat će se na jedan posve drugačiji način. Pružajući mu mogućnost učenja drugog jezika, tj. dva „materinja“ jezika, pružate mu mogućnost za bolji razvoj i ostalih kognitivnih sposobnosti.

Naša metoda učenja engleskog jezika za novorođenčad i djecu do treće godine starosti temelji se na učenje kroz:

  • motoričke aktivnosti
  • senzorne aktivnosti
  • senzomotoricke aktivnosti
  • didaktičke aktivnosti
  • istraživačke i sociološko-emocionalne aktivnosti
  • imitativne i simboličke aktivnosti
  • kreativne aktivnosti 

Koji su benefiti ranog učenja engleskog jezika?.  

Kome je rano učenje engleskog jezika u našoj školi namijenjeno?

Centar je specijaliziran za “podučavanje” tek rođenih beba od mjesec dana do prve godine i njihovim mamama ili tatama, bakama, djedovima ili bilo kojoj drugoj osobi za koju Vi tako odlučite. Bitno je da je to osoba bliska bebi, tj. osoba s kojom će novorođenče razvijati dugotrajni odnos  i ,naravno, da se ta osoba ne mijenja svaki puta.

Kako rano učenje engleskog jezika u našoj školi izgleda?

Kroz rano učenje engleskog jezika, strani jezik usvaja se kao drugi materinji, te je ključan dolazak na „lekcije“, tj.izloženost tom stranom jeziku, što više to bolje. Upravo do prve godine života preporučuje se dolazak svaki dan ili minimalno tri puta tjedno, no i to je moguće prilagoditi  vašim željama i mogućnostima. Tečaj se dakle sastoji od skoro 250 školskih sati – od rujna do lipnja, s mogućnošću i dolazaka tijekom srpnja i kolovoza po dogovoru. U jednoj je grupi između 4 i 5 beba koje ako su mlađe od 6 mjeseci moraju biti u pratnji svojih roditelja, ili odabranog skrbnika ( tete čuvalice ili ostalih članova obitelji). Bebe od 6 mjeseci nadalje nakon perioda prilagodbe mogu biti same ako se na to odlučite i Vi i beba. Uzmite u obzir kako nisu sva djeca ista, i dok će neka beba odmah nakon prvog sata biti sasvim opuštena i moći ostati sama, nekoj drugoj bebi će trebati duže , ili uopće neće htjeti ostati sama.  Osim „lekcija“, u sklopu tečaja dobit ćete i upute i materijale kako bebi približiti strani jezik i u slučajevima u kojima ga Vi ne pričate s bebom.

Kako rano učenje engleskog jezika u našoj školi izgleda?

Nas školski sat traje  između 40 i 60 minuta ovisno o grupi i starosti beba. „Lekcija“ je organizirana na jedan prirodan način kroz koji se potiče razvoj ne samo bebinog govornog centra, već i motorika. „Uči“ se kroz senzorne vježbe, pokazuju se boje, čitaju se knjige, provode se aktivnosti, kraće ili duže, ovisno o starosti beba, pije se, klopa, smije, igra i veseli. Također, bebe imaju odvojeno vrijeme za vlastito istraživanje i promatranje.

Koliko često ići na lekcije?

Iako smo ovo spomenuli do sada već par puta, I talk metoda najbolje funkcionira ako se provodi učestalo, posebice s djecom od nula mjeseci do prve godine. Do prve godine djetetova života stvarate bazu za jezik, jednako kao što to spontano radite s hrvatskim jezikom. Preporuka je da, ako ste ikako u mogućnosti, dolazite na lekciju svaki dan ili minimalno tri puta tjedno. Naravno, nije li to opcija, najiskrenije Vam kažemo, bolje išta nego ništa. Neizostavni rezultati vidjet će se i nakon lekcija jednom ili dva puta tjedno.

Što očekivati nakon tečaja?

I talk metoda učenja engleskog jezika bazira se na cjeloživotnom učenju engleskog jezika – samostalnom ili vođenom, no svakako cjeloživotnom. Tako da nakon tečaja možete očekivati nastavak učenja ☺ A sada za ozbiljno – rezultati će ovisiti o tome jesu li bebe bile redovite  na lekcijama i koliko sati tjedno su dolazile. Dolaze li više ili manje svaki tjedan minimalno tri ili dva puta, nakon prve školske godine, vaše će dijete garantirano razumjeti sve što mu kažete jednostavnim jezikom i samostalno govoriti engleske riječi.

Koliko novaca moram izdvojiti za takav tečaj?

Cijena, naravno, varira ovisno o količini sati koju izaberete i želite li lekcije privatno ili u grupi.  U I talk školi engleskog jezika za djecu i vjerujemo u individualnost te u našem cjeniku možete pronaći nekoliko različitih kombinacija, a ako ni te kombinacije nisu baš ona prava za vas, kontaktirajte nas s vašom idejom i željom, skoro pa smo sigurni da je možemo ispuniti.

Zašto izabrati učenje engleskog jezika kao razvojnu aktivnost?

Iako rano učenje stranog jezika osim očitoga ima i brojne druge benefite, tečaj mora provoditi stručna osoba s puno iskustva u području rada s bebama.  Stvara se baza ne samo za jezik, već i za odnos s okolinom, nepoznatim okruženjima, ljudima i samom procesu učenja. Baby I talk metoda nudi upravo to. Obratite nam se s povjerenjem za svako dodatno pitanje, informaciju i pojašnjenje i gledajte kako ćemo Vase malo bebilo pretvoriti u pravog poliglota.

FAQ

Kada očekivati da će novorođenče reći svoju prvu englesku riječ?

Vrlo brzo moći ćete primijetiti da beba razumije što joj govorite na oba jezika, prateći jednostavne rečenice i radnje, a ovisno o bebi, prve riječi možete očekivati od desetog mjeseca do druge godine. Iako većina beba spada u neku zlatnu sredinu pa prve engleske riječi možete očekivati oko godine i pol.

Hoće li moja beba kasnije propričati ako je izložena dvama  jezicima?

Da, većina djece izložene dvama ili više stranih jezika od rođenja propriča nešto kasnije nego djeca izložena jednom stranom jeziku. No, dva su razloga zašto vas to ne treba zabrinjavati. Jedan, kada vaše dijete propriča, obično odmah počinje koristiti rečenice ili dvije povezane riječi na oba jezika. Dva, uvijek se kaže, iznimka potvrđuje pravilo ☺ a to zapravo znači da su sva djeca jako individualna. Kroz naše osobno iskustvo možemo vam reći da smo radili s bebama koje su bile izložene samo jednom stranom jeziku i do skoro druge godine nisu pričale,  i s bebama koje su bile izložene dvama ili više stranih jezika i počele pričati oko godine dana. Ono što je najbitnije, ne morate se brinuti oko ovog pitanja – normalno da ako je izloženo dvama jezika, govornom centru treba duže da se „posloži“, no to nije godinama duže i kada se posloži, vi imate malog poliglota.

Hoće li beba miješati riječi i jezike?

Da, vaša beba će definitivno miješati rijeci, i to sigurno do treće, četvrte godine, no to vam je i pokazatelj da radimo dobar posao  ☺ To je normalan proces u dvojezičnom ili višejezičnom učenju od rođenja. Ono sto vi možete, i trebate, raditi jest ne ispravljati ju, ne govoriti – „Ne tako, trebaš reći ovako“, nego se jednostavno prepustiti procesu i uživati u pokušajima vaše bebe da savlada engleski i hrvatski jezik.

Hoće li se ičega sjećati?

Apsolutno.  Sve i ako u jednom trenutku odlučite kako vam dolazak na tečaj više ne odgovara, stvorili ste bazu za engleski jezik koja ostaje za cijeli život.  Nije dovoljno doći dva puta, no ako ste dolazili minimalno 6 mjeseci, rezultati će biti vidljivi u budućnosti u obliku boljeg prihvaćanja engleskog jezika i boljeg izgovora.

Hoće li mu lekcije biti prenaporne?

Tečaj i lekcije bebama nikako nisu naporne jer niti nisu lekcije. To je igra na engleskom jeziku, umjesto na hrvatskom. Naravno, biti će dana kada će beba biti više ili manje raspoložena, no to ovisi o mnogo drugih faktora karakterističnih za tu dob – spavanje po danu, spavanje po noći, zubići koji izlaze pa bole, razne virozice, temperature i ostale sitne „nedaće“ karakteristične za bebe u ovom periodu.

Kada ga upisati na drugi strani jezik?

Na ovo pitanje najbolji odgovor dati ćete vi; kada se i vi i beba osjećate spremni.  Ipak, istražite i napustite staro uvriježeno mišljenje kako je to za dijete prenaporno, ili čak štoviše, štetno.